Medusa nr 3, 2006: Antika oaser i Östern

Medusa nr 3, 2006

Medusa nr 3, 2006

Klicka här om du vill köpa detta nummer av Medusa!

Så vitt vi vet har människan i alla tider intresserat sig för drömmar och drömtydning. Det gjorde även de gamla egyptierna som verkar ha tagit företeelsen på stort allvar, vilket ett flertal drömhandböcker och andra texter från det forntida Egypten vittnar om. Idag ter sig förstås förklaringarna bakom drömmarna i dessa skrifter inte helt självklara utan kräver sin expertis. Andreas Winkler, doktorand i Egyptologi vid Uppsala universitet, ger i Drömmar och drömmare i det forna Egypten en intresseväckande introduktion i sitt avhandlingsämne och visar på hur faraonerna använde sig av drömmar för att ytterligare befästa sina maktanspråk.

Från de forntida egyptiernas föreställningsvärld tar vi så steget till en mer jordnära plats längs den nordafrikanska kusten. Kyrene, grekernas första koloni i Libyen, har sedan början av 1820-talet intresserat arkeologer och arbetet med att frilägga den antika stadens ruiner pågår fortfarande. Kristian Göransson, doktorand i Antikens kultur och samhällsliv vid Lunds universitet och själv specialist på transportamforor från området, ger i Kyrene och det grekiska Libyen både en historisk översikt och en aktuell arkeologisk rapport.

Nära Libyens östra gräns, men på egyptiskt territorium, ligger oasen Siwa. Denna plats är troligen mest känd för det besök som Alexander den store en gång avlade i syfte att rådfråga guden Amons orakel huruvida han var Zeus son eller inte. Men, det finns förstås betydligt mer att berätta. Sofia Häggman, egyptolog vid  Medelhavsmuseet, driver sedan ett par år ett kulturförvaltningsprojekt i Siwa tillsammans med egyptiska kolleger. Hon guidar oss med fast hand genom oasens antika historia i sitt bidrag Lockande långt borta. Oasen Siwa under antiken.

Vi fortsätter det österländska temat med nyheter och tips på litteratur som rör antika kulturer i det östra Medelhavsområdet. Dessutom har vi som vanligt en späckad Pantoia med nyheter från den arkeologiska fronten. Medusan härstammar förstås också österifrån, närmare bestämt från Afrodisias i Turkiet, och presenteras av docent Paavo Roos.

I nästa nummer, som väntas komma ut lagom till jul, får vi bland annat färska rapporter om pågående arkeologisk forskning i Turkiet och Athen. På återseende då!

Innehåll:
Andreas Winkler, Drömmar och drömmare i det forna Egypten
Jenni Hjohlman, Labranda år 2006 e.Kr.
Kristian Göransson, Kyrene och det grekiska Libyen
Julia Habetzeder, Hösten på Medelhavsmuseet
Kajsa Jonsson, Brev från Cypern
Sofia Häggman, Lockande långt borta. Oasen Siwa under antiken
Medusa tipsar
Pantoia

Redaktion:
Anna Lindblom (chefredaktör), Gun Blomkvist, Julia Habetzeder, Jenni Hjohlman, Maria Lowe Fri, Kerstin Silfwerbrand, Lovisa Strand