Klicka här om du vill köpa detta nummer av Medusa!
Många är vi som imponerats av staden Rom. En av många tidiga beundrare var kejsaren Constantius vars fascination av staden och dess monument finns beskriven hos den senantike historikern Ammianus Marcellinus. I numrets första bidrag En kejsare som turist i Rom diskuterar professor emeritus Tore Janson varför vissa viktiga monument har utelämnats i Ammianus beskrivning av kejsarens stadsrundtur. Mer om Ammianus, hans verk och levnadsöden, berättar Bengt-Arne Roos i Ammianus Marcellinus. Senantikens Tacitus, där vi också kan läsa om de olika kejsarnas lynnen och ibland bondska personligheter.
För en nutida turist i Rom finns många spännande saker att beskåda, bland annat i de nyöppnade Kapitolinska museerna som bl.a. visar upp resterna av Roms största tempel, Jupitertemplet på Capitolium. Men hur såg templet egentligen ut i sin glans dagar? Allan Klynne, fil. dr och forskarassistent vid Svenska Institutet i Rom, rapporterar från Rom och berättar i Jupitertemplet på Capitolium: en gäckande gigant, vad som dryftats i frågan om templets utseende och datering.
Vattnets drottning är ett av många smeknamn på Rom, inte undra på med tanke på alla spektakulära fontäner och akvedukter. I Fontäner till minnet av svunna tider presenterar Maud Webster, historiker och författare, ett antal fontäner och deras antika arv. I hennes bok Roms vatten från antiken till idag (2005) kan man läsa mer om dessa och många andra fontäner samt om Roms sötvattenhistoria genom tiderna.
En turbulent tid i Roms historia är den så kallade soldatkejsartiden under 200-talet e.Kr. Eftersom de skrivna texterna inte är många från denna tid, är mynten med sina inskrifter och sin bildsymbolik viktiga källor. Ragnar Hedlund, doktorand i Antikens kultur och samhällsliv vid Uppsala universitet, berättar om myntens hemlighetsfulla budskap i När soldater blir kejsare. Om makt och legitimitet i Rom under 200-talet.
Såväl kejsare som gemene man behöver ju mat. Martin Hellström är litteraturvetare och doktorand vid Linköpings universitet vid institutionen för Tema, inom forskningsmiljön tema Mat. I Födan ur ett romerskt perspektiv. Matens komiska funktion i Juvenalis satirer, skriver han om romarnas förhållande till mat och hur det kan skildras i komiska texter.
Tidningen bjuder som vanligt på blandade antika nyheter Pantoia (”allt möjligt” på grekiska) bland annat om det nyöppnade Ara Pacis, Augustus fredsaltare i Rom. Medusa tipsar sina läsare om två nyutkomna böcker och sätter punkt med en Medusa som den här gången kanske har en mer nobel natur, presenterad av docent Paavo Roos.
Innehåll:
Tore Janson, En kejsare som turist i Rom
Allan Klynne, Jupitertemplet på Kapitolium: en gäckande gigant
Bengt-Arne Roos, Ammianus Marcellinus. Senantikens Tacitus
Maud Webster, Fontäner till minnet av svunna tider
Ragnar Hedlund, När soldater blir kejsare
Martin Hellström, Födan ur romerskt perspektiv
Bokrecensioner
Medusa tipsar
Pantoia
Redaktion:
Anna Lindblom (chefredaktör), Pedro Bentancour Garin, Gun Blomkvist, Julia Habetzeder, Jenni Hjohlman, Kerstin Silfwerbrand, Lovisa Strand