Medusa nr 4, 2006: Tankar kring antika material

Medusa nr 4, 2006

Medusa nr 4, 2006

Klicka här om du vill köpa detta nummer av Medusa!

Det är förstås de materiella kvarlevorna som ger oss, moderna människor, möjlighet att skapa oss en inblick i hur verkligheten kan ha tett sig under antiken. Men hur påverkar vår moderna syn på relationen mellan original och kopia vår uppfattning av antikens fysiska objekt? Eva Rystedt, professor i Antikens kultur och samhällsliv vid Lunds universitet, spinner vidare kring detta tema i Antiken ohoj! Del II. Bidraget är en uppföljare till en artikel med samma namn som presenterades i Medusa nr 4, 2005, och det framfördes första gången inför det Svenska Atheninstitutets årsmöte den 20 september 2006, i samband med att författaren tilldelades Sture Linnérs Pris.

Nya arkeologiska fynd ger hela tiden tillgång till ny kunskap. Ett utmärkt exempel på detta är de oväntade spår av förhistorisk aktivitet som nyligen har grävts fram under resterna av den berömda romerska staden Pompeji. Monica Nilsson, forskare inom det Svenska Pompejiprojektet, rapporterar om sina sensationella upptäckter i Utbrottet som förstörde Kampanien… år 1700 f.Kr. Ett annat sätt att komma närmare en förståelse av en trovärdig antik verklighet är att tolka bilder från tiden. I inslaget Villor och mosaiker i 300-talets Britannien av Paula Posner, fil.kand. i Antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs universitet, beskrivs inte bara hur mosaiker användes. Vi får även veta vilka motiv som var populära i denna nordliga del av det romerska imperiet i brytningstiden mellan hedendom och kristendom.

Materiella kvarlevor från antiken består ju förstås inte bara av fysiska objekt utan finns också representerade i form av bevarade texter. I artikeln Att leva, min Lucilius, det är att kämpa berättar Margherita Midy, fil.mag., om de spörsmål som statsmannen och filosofen Seneca behandlade i sina brev till vännen Lucilius.

Rykande aktuella nyheter presenterar Susanne Berndt-Ersöz, fil.dr och forskare i Ankara, i sitt Nyhetsbrev från Turkiet. Vi får där ta del av allt möjligt arkeologiskt smått och gott som har inträffat i detta östliga land under det senaste året. Allt medan Jenny Wallensten, bitr. direktör vid Svenska Institutet i Athen, håller oss uppdaterade om vad som utspelar sig på den athenska arenan i Athen 2006: Archeokapilia och Akropolis i fokus. En recension hinns också med innan vi avslutar med årets sista Medusa, en Medusa med huvudbry presenterad av Anna Lindblom.

Så önskar vi våra läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! På återseende i mitten av mars då nästa nummer, späckat med antik kvinnohistoria, förväntas komma ut.

Innehåll:
Eva Rystedt, Antiken ohoj! Del II
Monica Nilsson, Utbrottet som förstörde Kampanien… år 1700 f.Kr.
Margherita Midy, Att leva, min Lucilius, det är att kämpa
Paula Posner, Villor och mosaiker i 300-talets Britannien
Susanne Berntz-Ersöz, Arkeologiska nyheter från Turkiet
Jenny Wallensten, Athen 2006. Archeokapilia och Akropolis i fokus
Bokrecension
Medusa tipsar

Redaktion:
Anna Lindblom (chefredaktör), Gun Blomkvist, Kristian Gunnfors, Julia Habetzeder, Jenni Hjohlman, Maria Lowe Fri, Kerstin Silfwerbrand, Lovisa Strand