Klicka här om du vill köpa detta nummer av Medusa!
Läs om kontinuiteten i kosthållet från antiken till idag i Medelhavsområdet och känn doften av salami, prosciutto, bröd och ostfrån olika provinser!
Einar Gjerstad och Sara Lindvall är på besök i utgrävningarna vid Sant’ Omobono i Rom.
Vi går på besök i ett romerskt atriumhus i Pompeji och vi får se hur ingången, fauces, dekorerades med mosaiker för att imponera på besökaren, och hur kulten till husets gudar gick till vid lararierna.
Att störa sina grannar är aldrig populärt, men vad är straffet för en präst som fört oväsen i gudens boning?
Innehåll:
Dominic Ingemark, Mattraditioner med romerska rötter
Sara Lindvall, Gjerstad och jag – på Area Sacra di Sant’ Omobono
Fanny Kärfve, Var hälsad, sårade björn! Pompejanska ingångsmosaiker
Jan Holmberg, Saliga aro de…
Linnéa Johansson, Livet bland Larerna. De materiella lämningarna av huskulten i Pompeji
Gullög Nordquist, Riksbanken finansierar en databas och arkiv över svenska arkeologiska utgrävningar i Grekland
Erika Meyer-Dietrich, “Du vet vad du har gjort!” –domen över en präst som för oväsen
Henrik Boman, Livet och döden i Pompeji och Herculaneum
Redaktionen:
Henrik Boman (chefredaktör), Gun Blomkvist, Susanna Blåndman, Susanne Carlsson, Julia Habetzeder, Anna Lindblom, Maria Lowe Fri, Lovisa Strand, Margareta Svensén, Ludmila Werkström.