Medusa nr 3, 2005

Medusa nr 3, 2005

Medusa nr 3, 2005

Klicka här om du vill köpa detta nummer av Medusa!

Var Alexander den Store gud eller ej, och vad trodde han själv om saken? Fil.dr Jenny Wallensten, verksam vid Svenska Institutet i Athen och Lunds universitet, skriver i Alexander den Store: gudomlig människa eller mänsklig gud? om dennes gudomliga eller icke-gudomliga karaktär.

Om hur vissa människor behandlades som gudar kan man också läsa i Kejsarnas pompa av Maud Webster, historiker och författare. Hennes nästa bok, Döden i Rom, handlar om likhantering och gravar och kommer ut våren 2006. I det här numret av Medusa ger hon ett smakprov på temat och skriver om kejserliga begravningar i Rom, från Caesar till senantiken.

Varför begravdes inte alla romare på samma sätt? Genom att studera gravskicket kan vi få kunskap om olika sociala gruppers föreställningar om livet och döden. Mónica Saldías, fil. mag. i Antikens kultur och samhällsliv vid Uppsala universitet, gräver i frågan i bidraget Pompeji, identitet och social status inför döden.

Vad hände med de försvunna stammarna i Gamla Testamentet? Henrik Höjer, fil.dr i historia vid Uppsala universitet, reder ut ämnet i ljuset av nyare och äldre forskningslitteratur.

Istället för Pantoia erbjuder detta nummer heta arkeologiska nyheter från Medelhavsområdet! I Arkeologiskt nyhetsbrev från Turkiet berättar Susanne Berndt-Ersöz, fil.dr i Antikens kultur och samhällsliv och forskare i Ankara, om de senaste arkeologiska upptäckterna i Turkiet och pågående forskningsprojekt. Allan Klynne, fil. dr och forskarassistent vid Svenska Institutet i Rom, rapporterar om senaste nytt från Italien och Arto Penttinen, fil.dr och biträdande direktör för Svenska Institutet i Athen, rapporterar från ett Aten i skuggan av de olympiska spelen. Gunilla Heick, frilansande journalist, skriver om Nordiska Biblioteket i Aten som fyller 10 år i höst. Slutligen, en recension av en antik handbok i ledarskap som nu kan läsas på svenska.

Trots sin framtoning kan även Medusa kan råka riktigt illa ut ibland. Henrik Boman, fil.dr i Antikens kultur och samhällsliv och verksam inom det svenska Pompeji-projektet, avslutar numret med en Medusa som stött på problem i Det underjordiska palatset i Istanbul.

Nästa nummer kommer i december: ett fullspäckat jubileumsnummer till ära av Medusas 25-årsjubileum!

Innehåll:
Jenny Wallensten, Alexander den Store: gudomlig människa eller mänsklig gud?
Maud Webster, Kejsarnas pompa
Mónica Saldías, Pompeji, identitet och social status inför döden
Henrik Höjer, Jakten på de försvunna stammarna
Susanne Berndt-Ersöz, Arkeologiskt nyhetsbrev från Turkiet
Allan Klynne, Rapport från Rom
Arto Penttinen, Aten post festum
Gunilla Heick, Nordiska Biblioteket i Aten 10 år
Bokrecension

Redaktion:
Anna Lindblom (chefredaktör), Pedro Bentancour Garin, Gun Blomkvist, Susanna Blåndman, Julia Habetzeder, Jenni Hjohlman, Kerstin Silfwerbrand, Lovisa Strand