Klicka här om du vill köpa detta nummer av Medusa!
Detta nummer av Medusa handlar om mat, och framförallt, vin!
Falernum årgång 121 f.Kr. eller dagens Bollinger 1961 – vinet som lyxprodukt har en lång historia. I antiken var vinet också en basvara, viktig för ekonomi och religion och konsumerades vida. Omgivet av strikta sociala regler, speciellt för kvinnor, kunde vindrickande sluta med våldsam död.
Kontrasten mellan vinerna som dracks var stor: lyxiga vita, söta viner vid grekernas symposier och romarnas convivium, och billiga brun- och rödaktiga viner kryddade för att dölja bismaker, kanske serverade direkt ur antikens baginbox, amforan.
Att kyssa sin hustru var ett finurligt sätt att kontrollera om hon hade druckit vin. Det ansåg i alla fall Plinius d.ä. som figurerar i flera artiklar i detta nummer.
Innehåll:
Paulina Rytkönen, Gudadryck och baslivsmedel. Om vinet i antikens Grekland och Rom
Andreas Forsgren, Vin och vindrickande i antika romerska skrifter
Gunnel Ekroth, Grekiska inälvor
Maria Lowe Fri, Fågel, fisk eller mittemellan. Vad bestod menyn av i Knossos och Mykene under bronsåldern?
Eva-Lena Wahlberg, Vinet i det forna Egypten
Monica Nilsson, Den svenska Egyptenexpeditionen II
Ulrica Söderlind, Haoma. En religiös rusdryck
Ludmila Werkström, Medusa. Uppskattad bland greker och barbarer
Gun Blomkvist & Susanna Blåndman, Medusa bakar och lagar. Hur vet vi vad man åt under antiken?
Redaktionen:
Henrik Boman (ansvarig utgivare, chefredaktör), Gun Blomkvist, Susanna Blåndman, Susanne Carlsson, Julia Habetzeder, Maria Lowe Fri, Kerstin Silfwerbrand, Lovisa Strand, Eva Wahlberg Sandberg, Ludmila Werkström.